Hoe werkt het

Last van vermogen?

Als je vermogen een last is omdat je bijv. geen huurtoeslag ontvangt of een veel hogere eigen zorgbijdrage dient te betalen, gaan we ‘schuiven’ met je geld.

Hoe gaat het in zijn werk

Via een notaris word je aandeelhouder in een besloten vennootschap (ook BV genoemd).

Hierdoor verschuift je vermogen van box 3 naar box 2. En dat is nu net nodig om weer in aanmerking te komen voor toeslagen of lagere eigen bijdrage.

Als je vermogen iets boven de vermogensgrens zit, zijn er altijd nog andere mogelijkheden om tot onder de grens te zakken. Denk aan het doen van grote uitgaven, schenkingen kinderen en/of goede doelen.

Je vermogen ‘schuift’ een besloten vennootschap in waarvan je middels aandelen wel 100% eigenaar bent.

Het bestuur van de besloten vennootschap kan jezelf zijn of je kan een adviseur aanwijzen. Een bestuurder dient de statuten na te leven die we samen hebben opgesteld.

De jaarlijkse administratieve afhandelingen neem ik op mij. Denk aan administratie en aangifte vennootschapsbelasting plus deponeren KvK. Dat is gezien mijn achtergrond en jarenlange ervaring geen probleem. Hiervoor ontvang ik een vergoeding. Maar de vergoeding zal niet in verhouding staan tot de voordelen die je over meerdere jaren kan behalen.

Ook al regel ik alles voor je in en houd ik de administratie bij, neemt dat niet weg dat je altijd kan kiezen de administratie door een andere deskundige te laten verzorgen. Je zit niet aan mij vast en je blijft 100% bepalend!

Tussentijds geld uit de BV halen kan op verschillende manieren. Lenen, dividend, aandelen kapitaal verlagen via notaris of opheffen (liquidatie)

Welk moment van het jaar is verstandig om in te stappen?

Het meetmoment voor bijv. toeslagen is 01-01 van elk jaar.

Dus bij het optuigen van deze constructie is verstandig om (ruim) voor dit moment in actie te komen. Er wordt door de belastingdienst ook gekeken naar box-hoppen. Oftewel voer je bepaalde acties uit voor fiscaal gewin. Dus tijdig anticiperen op wat komen gaat voorkomt achteraf discussie.

Kapitaal verkleinen of de BV liquideren kan je het best doen in januari van elk jaar. Maar het staat je vrij. Elk gewenst moment is mogelijk.

Nu begrijp ik dat je je afvraagt…’een BV en dan? Wat gebeurt er met mijn geld?’

Samen kijken we naar de risico’s die je wilt aanvaarden om dit geld eventueel te laten groeien (rendement). We kijken naar de mogelijkheden en de bijbehorende risico’s.

Als de BV rendement behaalt kan je dit als dividend laten uitkeren. Let op dat dit wel tot het belastbaar inkomen gaat behoren in enig jaar. Maar met het uitkeren kan je wachten…

Ook hier geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst. Rendement is afhankelijk van de economie.

Voordelen kunnen zijn:

– geen belastingheffing over vermogen
– je komt in aanmerking voor toeslagen
– minder eigen bijdrage betalen indien de bijdrage afhangt van je vermogen
– geen zorgen, je wordt professioneel ondersteund

 

Doe snel de proefberekening op de website van Ministerie van Financiën en kijk of je ‘last’ hebt van je vermogen!

Om in aanmerking te komen voor (huur-) toeslagen dien je wel te voldoen aan een aantal voorwaarden. Denk aan inkomen, huurprijs, toeslagpartner en vermogen. Deze kan je eenvoudig toetsen op proefberekening toeslagen  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen 

Officiële website van Ministerie van Financiën.

Ik kan helpen bij het maken van een proefberekening.

De gegevens die je daar invult zijn anoniem. Als dan blijkt dat je vermogen een ‘last’ is waardoor je net niet in aanmerking voor de toeslagen komt, kunnen we kijken welke mogelijkheden je hebt om toch in aanmerking te komen voor een huurtoeslag van bijv. € 3.000 – € 5.000.

hoe werkt het content - contact

Wil jij ook geholpen worden met je financiën?

Na 30+ jaar heb ik een redelijk goed beeld van de mogelijkheden. Graag help ik jou hier ook mee zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken.